Yenilenebilir Enerjide Sıfırın Altında Fiyat Mümkün!

RES Anatolia Holding İş Geliştirme Müdürü Doğa Baydur, yenilenebilir enerji ihalelerinde sıfır, hatta eksi fiyat teklifleri bile atılabileceğini söyledi. 

RES Anatolia Holding İş Geliştirme Müdürü Doğa Baydur

RES Anatolia Holding İş Geliştirme Müdürü Doğa Baydur, 7. Yüzde 100 Uluslararası Yenilenebilir Enerji Konferansı IRENEC kapsamındaki EUROSOLAR Yenilenebilir Enerji Sektör Oturumu’nda bir konuşma yaptı. Baydur, gelecek 15 yılda elektrik tüketiminde iki buçuk kat artış hedefleyen Türkiye’nin bir taraftan da karbon salımını azaltma taahhüdünde bulunduğunu hatırlattı. “Bunu nasıl yapacağız?” diye soran Baydur şunları söyledi:

“Yenilenebilir enerjide zengin kaynaklara sahibiz. Rüzgarda bugün yaklaşık 6 bin MW kurulu güç var, 2023’te 20 bin MW hedefleniyor. Güneşte de 5 bin MW’ı hedefliyoruz. Yeni projeler çantacı diye tabir ettiğimiz yatırımcıların kapattığı yatırımlar. Bunların daha verimli projeler haline getirilmesi gerekiyor. Güneş enerjisinde ihaleler iki yılın ardından yapıldı, insanlar, ihalelerde kamu payı olarak devlete büyük paralar ödemek zorunda kaldılar.”

LİSANSSIZ GES BU YIL 2500 MW’YE ÇIKABİLİR

Türk yatırımcısının ilginç bir yapısı olduğunu kaydeden Doğa Baydur, “Türkiye’de yenilenebilire herkes yatırım yapıyor ve yatırım iştahı son derece fazla” dedii..Yıl sonuna kadar lisanssız güneş enerjisi yatırımlarının 2500 MW’a kadar çıkabileceği tahmininde bulunan Doğa Baydur, “Güneşte çatınıza panel koyarak da yatırım yapabilirsiniz, büyük ölçekli de yapabilirsiniz böyle güzel bir tarafı var. Rüzgarda da benzer bir durum var” dedi.

RÜZGARA KARŞI BİLİNÇSİZ ELEŞTİRİLER…

Rüzgar enerjisi yatırımlarına yönelik bilinçsiz eleştiriler getirildiğine de değinen Doğa Baydur şöyle konuştu:

“Rüzgar santrali yapılacak yerler AB mevzuatına, uluslararası mevzuata sahip iken bazı aklıevveller, mesela rüzgar türbinleri insan beynini deliyor gibi şeyler söylemeye başladı. Eğer enerji açığını yenilenebilirden sağlayamazsak devreye kömür, nükleer girecek.

Üç gün önce İspanya’da 3 bin MW’lık yenilenebilir enerji ihaleleri yapıldı ve maliyetler inanılmaz düştü. Bunların hemen hemen hepsi rüzgar enerjisi projeleriydi. İhalelerde sıfır veya eksi de teklif atabiliyorsunuz. Dünyada yenilenebilir enerji projeleri piyasa fiyatının altına satılabilecek.”  Kaynak

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......