Güneş Enerjisi Santrali Projesine Yeni Mahalle’de Başlandı

Tarsus Belediyesi Güneş Enerjisinden elektrik üretim projelerinin birinci etap başlangıcını Yeni Mahalle Pazar yerinde yaptı.

Yeni Mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği törene Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, Tarsus Garnizon Komutanı Vedat Topak, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Tarsus Emniyet Müdürü Salim Çakan, Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kalaycı, MHP ilçe Başkanı Ertuğrul Bodur, MHP Tarsus İlçe Kadın Kolları Başkanı Fadime Şen, oda ve dernek başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yeni Mahalle Muhtarı Kenan Pehlivancık yapılan hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Muhtar Kenan Pehlivancık, “İnsanları sevgi ve saygıyla kucaklayan, taşın altına elini değil, gövdesini koyan, mahallemizin güzelleşmesi yenilenmesi için ne gerekiyorsa yapacağım diyen Belediye başkanımız Şevket Can bey’e teşekkür ediyorum. Kendisi tüm muhtar arkadaşlarımızla bir mesai arkadaşı gibi diyalog içinde olan, onlarla ne istediğine göre hareket eden bir başkandır. Özellikle imar ve kentsel dönüşüm konusundaki yapmış olduğu çalışmalardan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Tesisimiz hayırlı olsun” dedi.

Elektrik harcamalarının yıllık 1 milyon tl olduğunu belirten Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, “Tarsus Belediyesi olarak 3.5 Megawatt’lık lisansımızı aldık. Birinci etap ihalemizi gerçekleştirdik. Yeni Mahalle ve Kırklarsırtı pazar yerleri çatılarına güneş enerjileri çatıları yerleştirerek 1.2 megawatt elektrik üreteceğiz. Bu birinci etap olacaktır. İkinci etap ihalemizi gerçekleştirdik. Buda Bağlar pazar yeri çatılarına, aynı zamanda arıtma tesisimizin orada bulunan canlı hayvan pazar yeri çatılarına ikinci ihalemizi gerçekleştirdik.

Üçüncü ihalemizde inşallah Şehitishak mahallesi Turkuaz pazar yeri çatılarına olacaktır. Böylece Tarsus Belediyesi 3.5 megawatt’lık elektrik üretecektir. Kısacası Tarsus Belediyesinin elektrik sarfiyatı 1 milyon tl dir. İnşallah bu güneş panelleri devreye girdiğinde 3 milyon tl para kazanacağız. Ayrıca göreve geldiğimizden bu yana kentsel dönüşüme hangi mahalleleri dahil edebiliriz diye bir çalışma başlatmıştık. Şu anda Duatepe ve İsmetpaşa mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık.

Bu iki mahallenin haricinde Yeni Mahalle ile devam edeceğiz ve toplam 11 mahallede daha kentsel dönüşüm projelerine başlayacağız. Yeni mahalle yenilenecek. Şu anda mevcut yollar 4-5 metre. Yeni mahallenin içerisine Tarsus Belediyesi olarak herhangi bir şey yapamıyoruz çünkü yer yok. Sokaklar dar. Yeni mahallede Atatürk caddesi ve Kasım Ekenler bulvarına kadar olan kısımları kentsel dönüşüme dahil ettiğimiz zaman yollar genişleyecek. Yolların yanı sıra yeşil alanlar oluşacak.

Ama en önemli olarak Yeni mahallede emsali 1.7 olan m2’yi biz 2’ye çıkardık. Bu ne demektir? Yani 100 m2 arsası olanın kentsel dönüşüme dahil olması için 30 m2 daha inşaat alanını fazlalaştırdık. Yeni mahalleye yapacağımız en büyük güzellik bu olmuştur. İnşallah müteahhitlerimiz vatandaşlarımızla görüşmeler yapacak ve bunun sonunda Yeni mahallede yüksek katlı binalar gerçekleşecektir. Bizler de yeni mahalleyi yenilenmiş bir mahalle olarak lanse edeceğiz. İnşallah bu döneme nasip olur” dedi.

Daha sonra söz alan Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, “Enerji bir ülkenin kalkınmasında en gerçek, en reel bir olgudur. Diğer yandan mevcut enerji kaynaklarının bir sonu var. Ve hem çevre yönünde zararlı hem de çok maliyetli. En önemli unsurlardan biri de şüphesiz rekabet edebilmenizi zorlaştırıyor. Maliyetlerin düşürülmesi size rekabet gücü verecektir. İşte güneş enerjisinden faydalanmamız bize bir çok açıdan fayda sağlayacak ve rekabet gücü verecektir. Proje Tarsus’umuza hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçenlere başta Tarsus Belediye Başkanımız Şevket Can bey olmak üzere teşekkür ediyorum” dedi.Kaynak

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......