Panasonic HIT Güneş Paneli Dünyanın En Yüksek Pmax Sıcaklık Katsayısına Ulaştı

Panasonic Corporation bugün itibariyle seri üretimdeki silikon esaslı fotovoltaik modülleri için %-0.258/°C1 ile dünyanın en yüksek Pmax sıcaklık  katsayısına2 ulaştığını açıkladı.

İyileştirilmiş çıkış Sıcaklık katsayısı sıcak yaz aylarında güç üretim verimliliğindeki düşüşü neredeyse yarı yarıya azaltıyor.

Panasonic HIT® Güneş Paneli %-0.258/°C ile Dünyanın En Yüksek Pmax Sıcaklık Katsayısına Ulaştı

Bu zamana kadar sıcaklık katsayısı %-0.29/°C değerlerindeydi. Mevcut çalışmalar sayesinde seri üretim seviyesinde 0.032 puanlık teknik iyileştirme ile %-0.258/°C seviyesine ulaşılarak heterojunction(HIT) güneş hücrelerinin pozitif sıcaklık özelliği ortaya konulmuş oldu.

Modüller, verimliliği sıcaklık arttıkça düşen ve böylece çıkış gücünü de düşüren güneş hücrelerinden oluşur. Sıcaklık katsayısı bu düşüşün miktarını belirtir. Genel olarak bir silikon güneş hücresinin Pmax sıcaklık katsayısı %-0.50,3 seviyesindedir ve bu da modül sıcaklığı 1°C arttığında verimlilikdeki %0.50 düşüşe karşılık gelir. Örneğin yaz aylarında ulaşılması beklenen modül sıcaklığındaki (75°C) verim, 25°C ortam sıcaklığındaki verim ile karşılaştırıldığında %25 oranında azalacaktır. Panasonic’’in iyileştirilmiş Pmax sıcaklık katsayısına sahip HIT® modülleri verimlilikteki düşüşü neredeyse yarı yarıya azaltmaktadır.

HIT®‘in özelliklerinden biri olan yüksek verimlilik ve sıcaklık özelliklerinin kombinasyonu genel silikon ürünler ile karşılaştırıldığında 75°C’deki dönüştürme verimliliği %464 oranında artacağından, güneş hücrelerinin verimliliğinin düştüğü bilinen yaz aylarında Panasonic modülleri güvenilir şekilde güç üretmeye devam eder. HIT®‘in en önemli özelliği olan Panasonic’in eşsiz heterojunction teknolojisinin 5 daha da geliştirilmesi ile mevcut sonuçlar elde edilmiş ve bu geliştirilmiş teknoloji ürüne entegre edilmiştir.

Panasonic daha yüksek güç üretimi, verimlilik ve güvenilirlik alanlarında iyileştirmeler yapmak amacı ile teknoloji geliştirme ve kitlesel ticarileşme üzerinde çalışmaya devam edecektir.

*HIT, Panasonic Group’un tescilli bir markasıdır.

Notlar:

  1. *Ölçülen değerlere göre bir üçüncü taraf ölçüm kurumu ile elde edilen ortalama değer (IEC 61853-1 ile uyumlu olarak)
  2. Panasonic’in, yoğunlaşmayan silikon fotovoltaik modülleri için 18 Mayıs 2017 tarihinde yapmış olduğu araştırmaya istinaden.
  3. Alıntı yapılan kaynak: Japonya Fotovoltaik Enerji Kurumunun Gösterge Yönergelerinde (FY2017) tanımlanan “Referans değer:(1) Kristal silikon güneş hücreleri”.
  4. Genel silikon güneş hücreleri için %15.6 (%-0.50/°C çıkış sıcaklığı katsayısı) dönüştürme verimliliği ve HIT® için %19.6 (-0.258%/°C çıkış sıcaklığı katsayısı) dönüştürme verimliliği temel alınarak hesaplanmıştır.
  5. Güneş hücresi için gerekli olan, kristal silikon esaslı yüzeyin amorf bir silikon tabaka ile kaplanmasına dayalı teknoloji. Bu teknoloji, hücrelerdeki silikon esaslı yüzey alanında yaşanan birçok teknik sıkıntıyı ortadan kaldıran üstün pasifize etme özelliğine sahiptir.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......