Evren Evcit;Güneş enerjisinde büyümenin formülü etkili Ar-Ge stratejisi ve güçlü ekosistem

Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit:“Güneş enerjisinde büyümenin formülü etkili Ar-Ge stratejisi ve güçlü ekosistem”

TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) Enerji Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Güneş Enerjisi Teknolojileri Çalıştayı kapsamındaki “Güneş Enerjisi Türkiye’nin Politikaları ve Stratejisi” başlıklı panelde konuşan Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit, “Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli birçok ülkeden daha yüksek. Bu potansiyeli değerlendirmek için etkili bir Ar-Ge stratejisi belirlemeli ve güçlü bir ekosistem oluşturmalıyız. Kamu ve özel sektörün birlikte katkı sağlayacağı bir stratejik yol haritası ile Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini açığa çıkarabiliriz” diyerek tüm paydaşları işbirliğine çağırdı.

Bu yılın Şubat ayında kurulan TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) Enerji Çalışma Grubu, Güneş Enerjisi Teknolojileri Çalıştayı düzenledi. Çalıştay çerçevesinde Yaşar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arif Hepbaşlı’nın moderatörlüğünde düzenlenen “Güneş Enerjisi Türkiye’nin Politikaları ve Stratejisi” başlıklı panelde Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit, sektörün gelişimi ve Türkiye’nin güneş enerjisindeki potansiyelini değerlendirdi.

Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit

Panelde yaptığı konuşmada güneş enerjisi sistemlerinin gelişiminde Ar-Ge’nin önemine değinen Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit, “Zorlu Grubu’nun genlerinde sanayi ve üretim var. Sanayicilikte başarılı olmak için Ar-Ge’nin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu biliyoruz. O yüzden Ar-Ge’yi iş süreçlerimizin merkezine almış durumdayız. Bu doğrultuda güneş enerjisi sistemlerinin ülkemizde gelişmesi için de Ar-Ge’ye önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devletin güneş enerjisi konusunda Ar-Ge stratejisi bu yüzden büyük bir önem taşıyor. Milli Enerji Politikası’na bakarak hep birlikte 20-25 yıl sonra, yerli panel üretimi, modül üretimi gibi konularda nasıl hareket edeceğimizi, bugünden belirlememiz gerekiyor. Güneş enerjisi sistemleri ülkemizde de gelişmeye devam ediyor. Yerel üreticilerimizin sıkıntıları olsa da sektörü destekleyerek, ülkemize güvenerek, var olan dinamik yatırımcılarımızla, bu konuda gelecekte çok daha iyi olacağımızı düşünüyorum. Türkiye’de güneş ışıması çok daha fazla olduğu için bu konuda dünyadaki birçok ülkeden daha avantajlıyız. Bu potansiyeli değerlendirmek için etkili bir Ar-Ge stratejisi belirlemeli ve güçlü bir ekosistem oluşturmalıyız. Kamu ve özel sektörün birlikte katkı sağlayacağı bir stratejik yol haritası ile Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini açığa çıkarabiliriz. Böylece uzun dönemde güneş enerjisi alanında teşviklerin kaldırıldığı, güneş enerjisi ekosistemimizin artık kendi ayakları üstünde durabildiği bir noktaya gelebiliriz” dedi.

Çalıştay açılışında düzenlenen oturumda konuşan; TÜBA Asil Üyesi, Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer, ODTÜ Rektör Yardımcısı Mehmet T. Zeyrek, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Ahmet Cevat Acar, Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Yenilenebilir Enerji (YEGM) Genel Müdür Yardımcısı Sabahattin Öz de güneş enerjisi sistemlerine yönelik fikir, görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......