Huawei, dünyanın en zorlu güneş enerjisi yarışına hazır

Dünyanın önde gelen bilgi ve iletişim teknolojileri şirketlerinden biri olan Huawei, dünyanın en zorlu güneş enerjisi yarışına hazırlanıyor. RWTH Aachen ve FH Aachen’den bir öğrenci ekibinin iki yıl boyunca üzerinde çalıştığı yarış arabası tamamen güneş enerjisi ile çalışmayı başardı. Huawei’nin ana sponsoru olduğu araç, resmi olarak tanıtıldı ve World Solar Challenge 2017’de yarışmak üzere yola çıkmaya hazırlanıyor. Huawei Sonnenwagen ise, Avustralya’nın ücra yerlerinde 3000 kilometre boyunca sürecek bir yarış olan World Solar Challenge’ın zorlu ‘Challenger’ yarışı sınıfında yeralan tek Alman temsilcisi.

Huawei Sonnenwagen Etkinliği Berlin’de gerçekleştirdi

Alman Federal Çevre Bakanı Dr. Barbara Hendricks, Perşembe günü Berlin’deki E-werk’te düzenlenen sunum sırasında proje ile ilgili olarak şunları söyledi: “Sonnenwagen, temiz enerjiyi kullanan başarılı bir hareketlilik örneği. RHTW Aachen öğrencileri , Dünya Güneş Enerjisi Yarışması’ndaki ilk Alman Sonnenwagen’i (Güneş aracı) için örnek olacak bir özveri göstererek bu tür motorların potansiyeline dikkat çekti. Elektrikli otomobiller ve kamyonlar için güneş enerjisi ek bir güç kaynağı olabilir.”

Sonnenwagen fikri 2015 yazında doğdu. O zamanlardaki büyük amaç; güneş arabaları için dünya şampiyonasına katılmaktı. Şimdi, Aachen’den gelen araba orada yarışmak için Ekim ayında Avustralya’ya gidecek. Huawei Technologies Co Ltd Başkan Yardımcısı Xue Ming’in araca olan güveni tam; “Avustralya’nın ücra noktalarında başarılı olabilmek için araçların mevcut güneş enerjisini en iyi şekilde kullanması gerekiyor. Son teknoloji tasarımı ve düşük ağırlığı sayesinde Sonnenwagen son derece yüksek bir enerji verimliliğine sahip. Teknolojimiz, hava durumu değişimi gibi harici koşullara göre sürüş stratejisini gerçek zamanlı olarak ayarlamaya katkıda bulunuyor. Aynı zamanda, istikrarlı telekomünikasyon altyapısı olmayan alanlarda dahi, şoför ve ekip arasında kesintisiz bir iletişim kurulmasına olanak veriyor.” dedi.

Berlin’deki konuklar, E-werk’in zemininde yapılan test sürüşüyle otomobilin yetenekleri hakkında bir miktar fikir sahibi oldular. Sonnenwagen Aachen İkinci Başkan ve ortak kurucularından Niklas Kaltz, “Küçük ve büyük zorluklarla dolu iki maceralı yılın ardından, Huawei Sonnenwagen’imizi sunmaktan gurur duyuyoruz. Güneş enerjili yarış otomobilimizle, yarının teknolojilerini araştırmaya katkıda bulunmak, daha sürdürülebilir olabilmesi için geleceğin hareket olanaklarına yardımcı olmak istiyoruz. Sürdürülebilir hareketlilik konusundaki bu kadar çok insanın ilgisini uyandırabildiğimizi görmekten mutluluk duyuyoruz ve Ekim ayında güneş enerjili otomobiller dünya şampiyonasına yönelik beklentimizden büyük heyecan duyuyoruz “dedi.

Fikrin Aachen’de paylaşılan bir evde doğuşundan sonra, 40 öğrenciden oluşan bir ekip, iddialı projeyi gerçekleştirmek için birkaç ay boyunca bir araya geldi. Berlin’deki veda töreninin ardından tüm ekip ve teçhizatları Ekim ayında başlayacak olan Darwin – Adelaide arasındaki yarış öncesinde havadan ve denizden Avustralya’ya taşınacak.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......