Yenilenebilir enerji sektörünün önemli yatırımcılarından biri olan Smart Energy, üretime başladığı ilk ay ilk teslimatını da gerçekleştirdi. Gebze’deki güneş paneli fabrikasından ilk tırlarını yolcu eden Smart Energy, ilk yılın içinde ilk ihracatını gerçekleştirmeye de hazırlanıyor. Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “İlk teslimatımızı yurtiçine yaptık, hedefimizde Avrupa ve Amerika var” dedi.
Kurduğu güneş enerji santralleri ile yenilebilir enerji sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan Smart Energy, üretici kimliği ile de sektördeki yerini aldı. Çinli ortağı SUMEC ile birlikte Türkiye’deki fabrikasında yerli güneş paneli üretimine başlayan Smart Energy, daha ilk ayında ilk teslimatını yapmayı başardı.
Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, Gebze’de 23 bin 500 metrekarelik alanda üretime geçen Smart Solar fabrikasının önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirtti ve şu bilgileri verdi: “Daha üretime başlamadan ön siparişleri almaya başlamıştık. 21 Ağustos’ta üretime başladığımız günden bu yana da yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İlk sevkiyatımızı Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ne gerçekleştirdik. Sırada anlaşmasını yaptığımız diğer müşterilerimiz var, onların ürünleri de üretim aşamasında.”
Smart Energy’nin ürettiği panellerin büyük ilgi görmesinin en önemli nedeninin ürün kalitesi olduğuna dikkat çeken Demirdağ, şunları söyledi: “Türk malı olan panellerimiz, dünyanın en büyük 500 şirketinden biri olan ortağımız SUMEC’e ait ve Bloomberg Tier 1 listesinde yer alan Phono Solar markasını taşıyor. Üretim haklarını devraldığımız Phono Solar markası tüm dünyada kalitesi ile bilinen bir marka. Ürünlerimizin arkasında hem SUMEC’in, hem de Smart Energy’nin gücü ve tecrübesi var. Bu nedenle büyük ilgi görüyor.”
İlk üretim yılında ilk ihracatı yapmayı da hedeflediklerini açıklayan Halil Demirdağ, bu konudaki gelişmeleri şöyle aktardı: “Gebze’deki üretim tesislerinde daha başlangıçtan itibaren tüm dünyada kabul görmüş kalite standartlarında PERC, bifacial, çift-cam gibi yeni nesil panellerin üretimini yapabilmemiz bize yurtiçinde olduğu gibi, yurtdışı pazarlarda da büyük avantajlar sağlıyor. İlk üretim panellerimizin alıcıları Türkiye’den, ancak hedefimiz ilk yılın sonunda Avrupa ve ABD’ye ihracat yapmak. Türkiye’de ürettiğimiz panelleri dünyanın birçok ülkesine satarak, ülkemize yeni bir ihracat kapısı açmış olacağız. Hedef pazarlarımız Avrupa ve Amerika ile de sınırlı değil. Afrika ve Arap ülkelerindeki pek çok müşteri ile de görüşüyoruz. Türkiye’de ürettiğimiz panelleri dünyanın birçok ülkesine satarak, ülkemize yeni bir ihracat kapısı açmış olacağız. Her pazarın kendine göre dinamikleri var. Hepsi için ayrı ürün gamımız mevcut. Üretici olmanın ve güçlü ortaklığımızın avantajlarından ihracatçı olarak yararlanacağız.”
Demirdağ, bu gelişmeler doğrultusunda 400 MW olan yıllık üretim kapasitesini ilk etapta 800 MW, ardından da 1.200 MW seviyesine çıkaracaklarını belirtirken, “Böylece Türkiye ve Avrupa’nın en büyük güneş paneli üreticisi olarak ülkemize değer katmaya devam edeceğiz” dedi.