Her ne kadar yenilenebilir enerji kaynakları son dönemlerde popüler hale gelse de kimi yerlerde bu kaynakların maliyetli olması, üreticilerini zor durumda bırakabiliyor.
Her ne kadar yenilenebilir enerji kaynakları son dönemlerde popüler hale gelse de kimi yerlerde bu kaynakların maliyetli olması, üreticilerini zor durumda bırakabiliyor. Güneş enerjisi de bu riskli kaynaklardan biri olarak gözüküyor.
Geçtiğimiz haftalarda ABD’deki en büyük güneş enerjisi panellerinin üreticisi olan SolarWorld iflas edeceğini açıkladı. SolarWorld’ü bir diğer üretici firma Suniva da izleyebilir. Ayrıca projelerini yeni açıklayan Tesla da riskli üreticiler arasında yer alıyor.
Son bir yılda 3’te 1 oranında azalan güneş enerjisi endüstrisi üreticilere büyük bir darbe vurdu.
Özellikle bir marka algısı yarattığı için tercih edilen Amerikan panellerine olan ilginin azalması bu sektörde başlarda bulunan firmaların zarara uğramasına yol açtı.Çin üretimi panellerin maliyet açısından daha uygun olması üretimi önceden gerçekleşen panellerin satılmadan ortada kalmasına yol açtı.
Çin faktörü
Çin’in güneş enerjisi alanında yaptığı yatırımlar meyvelerini verdi. Güneş enerjisinden elektrik üretimi, 2017’nin ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 80 arttı.
Çin’deki ilk büyük güneş enerjisi santrallerinden biri ülkenin kuzeybatısındaki Kansu eyaletinde yer alan Dunhuang’da kuruldu. 2010’da faaliyete başlayan santral, 100 megawatt’lık kurulu gücü ile o dönemde ülkenin güneş enerjisinden elde ettiği elektriğin önemli bir bölümünü karşılıyordu. Çin o dönemden bu yana güneş enerjisi kullanımını ciddi oranda artırdı.
Endüstrideki liderleri olumsuz etkileyen bu durumun önüne geçilmesi için konsolidasyon önerisi ön plana atılmış olsa da güneş enerjisine yatırım yapmak isteyenler, bu süreçte yaşananları hesaba katarak hareket ederse güneş enerjisi sektörü, geçtiğimiz birkaç yıl içinde büyük yatırımlara rağmen kendi kaderine yenik düşebilir.Kaynak